introducing autodesk maya 2016 free opera 64 bit windows 10 adobe photoshop cs4 extended free microsoft office home and business 2010 unlicensed product free ccleaner for pc windows 7 64 bit

Publikimi i mediave në lidhje me incidentin më të ri të sigurisë që përfshin Dragica Gašić

Publikimi i mediave në lidhje me incidentin më të ri të sigurisë që përfshin Dragica Gašić

Iniciativa e Re Sociale (NSI) tregon për rrezikun e mungesës së reagimeve dhe informacioneve që përpiqen të justifikojnë incidente të mundshme të motivuara etnikisht kundër të kthyerve në Kosovë.

Sulmet dhe plaçkitjet që synojnë të kthyerit dhe pronën e tyre në Kosovë, prej vitesh janë hedhur poshtë me arsyetimin se ata janë kryer për arsye ekonomike. Ndërsa kjo mund të jetë e vërtetë në disa raste, mungon njohja e faktit se, pavarësisht nga motivi, krime të tilla kanë një ndikim më të madh në perceptimin e sigurisë së grupeve të cenueshme, siç janë komunitetet pakicë dhe të kthyerit sesa në anëtarët e komuniteti shumicë në zonat rurale të cilët përballen me të njëjtat sfida të sigurisë.

Megjithatë, duke pasur parasysh zhurmën mediatike, reagimin negativ të shoqërisë civile nga Gjakova/Đakovica dhe mungesën e dënimit të atyre reagimeve nga udhëheqësit e institucioneve të Kosovës, sulmi më i fundit ndaj pronës së Dragica Gašić nga Gjakova/Đakovica/ duhet të shikohen përmes lenteve të marrëdhënieve ndëretnike të përkeqësuara.

Jo vetëm që reagimet e drejtuesve të institucioneve të Kosovës munguan, por kryeministri i Kosovës Albin Kurti kohët e fundit në mënyrë të nënkuptuar vuri në dyshim të drejtën e Dragica Gasic për t’u kthyer në Gjakovë dhe ligjshmërinë e të drejtave të saj pronësore. Ndërsa iu përgjigj në Bruksel pyetjes nëse ai, si Kryeministër i Kosovës, do t’i mundësojë kujtdo që dëshiron të kthehet në Gjakovë të jetojë normalisht, Kurti deklaroi sa vijon:

“Më vjen shumë keq që z. Petkoviq (Drejtor i Zyrës për Kosovën dhe Metohinë) dhe Vuçiq, po abuzojnë me të moshuarit në Serbi dhe po i sjellin me kamera në Vidovdan në Kosovë. Kjo do të thotë se ata nuk kujdesen për ata njerëz, ata po bëjnë një shfaqje në mënyrë që të dërgojnë një mesazh se shqiptarët nuk janë mikpritës ndaj serbëve, me kamera, në Vidovdan. Kjo do të thotë se kjo nuk ka të bëjë me qëllime të mira për mirëqenien e zonjës Gasic të cilët posedojnë prona në Kosovë, kanë tokë ose apartament, mund të kthehen, nëse nuk e kanë shitur tokën ose apartamentin, dhe nëse Millosheviq nuk ua ka dhënë atyre, kjo është gjithashtu e rëndësishme. Ka shumë shqiptarë, apartamentet e të cilëve u janë marrë larg nga Millosheviq dhe ju kanë dhënë anëtarëve të familjes së një oficeri policie nga Beogradi, “(deklaratë për Tanjug, nga 46:42).

Me këtë deklaratë, Kurti jo vetëm që sugjeroi që Gashiç ishte instrumentalizuar dhe kështu rrezikoi edhe më tej sigurinë e saj por gjithashtu ndërhyri drejtpërdrejt në punën e gjyqësorit dhe institucioneve të tjera kompetente të cilat duhet të marrin vendimet e tyre në mënyrë të pavarur, siç bëri padyshim në rastin e Dragica Gasic, duke konfirmuar e drejta e saj për t’u kthyer dhe lehtësuar këtë proces.

Vetë fakti që Dragica Gačić u kthye në Gjakova/Đakovica/ tregon qartë se ekziston një strukturë burokratike në Kosovë e ngarkuar për të lehtësuar procesin e kthimit. Këto institucione, si Zyrtari Komunal për Komunitete dhe Kthim dhe Ministria për Komunitete dhe Kthim i përmbushën përgjegjësitë e tyre dhe e lehtësuan këtë proces në rastin Gašić dhe shembuj të tjerë të shumtë, por gjithashtu është gjithnjë e më e qartë se mbështetja politike për këtë pjesë teknike mungon .

Të kesh një mosmarrëveshje politike me qeveritë e mëparshme nuk është e pazakontë, por shumica e politikanëve përfundimisht tregojnë pjekuri dhe shohin nevojën për të respektuar vendimet e qeverive të mëparshme, gjykatave dhe asambleve.

Duke shpresuar se kjo do të jetë rasti tani dhe se autoritetet në Kosovë do të respektojnë shtetin e së drejtës dhe do të zbatojnë vendime me rëndësi të jashtëzakonshme për multietnicitetin në Kosovë, ne kujtojmë se Agjencia Kosovare e Pronës, Krahasimit dhe Verifikimit konfirmuan të drejtën e Dragica për të përdorur apartamentin , se gjykata kushtetuese konfirmoi pronësinë e manastirit të Deçanit mbi 24 ha tokë në afërsi të manastirit dhe se Kuvendi i Kosovës ratifikoi Marrëveshjen e Parë mbi Parimet që Rregullojnë Normalizimin e Marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës, të cilën Gjykata Kushtetuese e Kosovës vendosi duhet të zbatohet pasi është një marrëveshje ndërkombëtare.

Në fund, Inciativa e Re Sociale kujton se mungesa e dënimit të incidenteve të shpeshta që synojnë serbët e Kosovës dërgon një mesazh të miratimit të heshtur.

Share:


Warning: Use of undefined constant news - assumed 'news' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mint22shared/public_html/nsi/wp-content/themes/goodwish-child/single.php on line 40

Share:


Warning: Use of undefined constant newsletter - assumed 'newsletter' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mint22shared/public_html/nsi/wp-content/themes/goodwish-child/single.php on line 158
This site is registered on wpml.org as a development site.